Bane Nor foreslår å utsette bygging av Grenlandsbanen med ni år.
Bane Nor foreslår å utsette bygging av Grenlandsbanen med ni år.

Bane Nor vil utsette bygging av Grenlandsbanen

Stortinget har i Nasjonal Transportplan bestemt at arbeidet med å koble sammen Sørlandbanen og Vestfoldbanen skal starte om fem år. Bane Nor anbefaler nå en utsettelse.

Bane Nor (tidligere Jernbaneverket) foreslår å utsette byggingen av jernbanestrekningen mellom Porsgrunn og Brokelandsheia med ni år, med oppstart først i 2032. 

Avisen Varden har kontaktet rådgiver Petter Ellefsen i Vekst Grenland og Grenland havn, og han mener at Jernbanedirektoratet ikke må lytte til dette rådet. - Det er langt på vei å ta livet av prosjektet, sier Ellefsen til Varden.

Det var Aftenposten som var først ute med nyheten søndag, under overskriften "Vil utsette InterCity-utbygging med flere år - stikk i strid med Stortingets vedtak".

Dokumentet fra Bane Nor er et innspill til Jernbanedirektoratet om jernbanesektorens handlingsprogram for 2018-2029. Her foreslår Bane Nor å vente med Grenlandsbanen til Vestfoldbanen står ferdig i 2032. 

Innspillet fra Bane Nor høster nå bred kritikk fra politisk hold i Telemark, og det er med stor sannsynlighet tilsvarende reaksjoner i vente fra en rekke andre kommuner og fylker som i lang tid har kjempet for den nye og fremtidsrettede jernbanestrekningen, som virkelig kan gi store ringvirkninger for hele landsdelen, både i et miljø- og samferdselspersprektiv. 

– Dette er dramatisk. Det Bane Nor nå sier i sin anbefaling til Jernbanedirektoratet, innebærer at vi risikerer å ikke få full InterCity-utbygging til Grenland før om 20 år. Anbefalingen fra Bane Nor er helt klart i strid med vedtaket Stortinget fattet for kun åtte måneder siden, i Nasjonal transportplan. Dersom statsråden ikke rydder opp i dette, er det et dramatisk tillitsbrudd, sier fylkesordfører i Telemark, Sven Tore Løkslid til avisen Varden.

Flere saker

Torgrim Landsverk og kona Nancy Ciancio ga bort halve prisbeløpet til kommunen. Foto: Astrid H. Bråten, Gjerstad kommune

Ga halve prisen videre til kommunen

Torgrim Landsverk og fylkesordfører Gro Bråten

Torgrim og Nancy fikk fylkeskommunens bygningsvernpris

Skytebanen på Solem er åpen igjen

Klart for skyting på Solem skytebane igjen

Postgirobygget leverte varene på Gjerstad LIVE. Allsangen runget over Brokelandsheia

God stemning på Gjerstad LIVE

Både mor og barn i kengurufamilien så ut til å trives i sine nye omgivelser ute i naturen på Brokelandsheia

Kenguruene for første gang ute i det fri

Tellef Inge Mørland, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Aust-Agder

Sammenkobling i det blå?

Gi ditt innspill til ny E18 gjennom Gjerstad innen 15. juni

Det blir ingen teltcamp under årets Gjerstad LIVE

Kutter teltcamp - tilbyr gratis parkering til bobiler og vogner