I årets "Før i tida" ser man bl.a. tilbake på tidligere epidimier. Foto: Gjerstad Historielag
I årets "Før i tida" ser man bl.a. tilbake på tidligere epidimier. Foto: Gjerstad Historielag

Årets "Før i tida" lanseres 21. november

 - En ny utgave av Før i tida er nå kommet. Gjerstad Historielags årsskrift kommer i år ut for 24. gang. 
// Jan Olav Olsen

En ny utgave av Før i tida er nå kommet. Gjerstad Historielags årsskrift kommer i år ut for 24. gang. Det ligger mye arbeid bak enhver utgivelse, men arbeidet gjøres interessant og meningsfylt ved at mange sender inn kortere eller lengre artikler om Gjerstadbygdas små og store hendelser.

Også i år har heftet mange interessante artikler som har god spredning i alder, geografi og språk. Noen innsendere skriver på god gjerstaddialekt. Det setter redaksjonen pris på. En god artikkel er den hvor vi kan «høre» forfatterens stemme når vi leser.

Årets hefte vil bli presentert på Gjerstad Historielags høstmøte 21. november. Dette møtet blir på Fiane skole kl. 16.00. i fjor var det pga. korona ikke høstmøte, og Historielaget ser fram til at vi kan møtes igjen. Der blir det anledning til å kjøpe heftet. Heftet vil deretter bli lagt ut til salg på ulike utsalgssteder i Gjerstad og også i nabokommunene. Vi håper bladet også i år vil bli kjøpt og lest.

Forsidebildet er av Olav Ulltveit-Moe som får vaksine av Ingvill Mork. Dette er godt bilde som illustrerer det hyppigste samtaleemne i 2021 samtidig som det kan gi noen tanker om tidligere epidemier. Koronaepidemien var ikke den første!

Blant artiklene i år vil vi nevne Alma Sørbø Sæverud som skriver om livet på prestegården i hennes ungdom. Faren var forpakter på prestegården. Torstein Jansen (sønnesønn til Ånon Kleivane) har skrevet om gjersdølinger i Canada. Dette ble aktualisert ved at «gjersdølingen» Jennifer Granholm ble energiminister i USA. Nils Audun Gryting finner stadig nye bilder i sin fars rikholdige arkiv. Våre trofaste bidragsytere Olav Ulltveit-Moe og Kåre Dalane bidrar også i år med artikler. Kåre med en artikkel om landhandelen på Åsbø. Har du hørt om Gjerstadskogen Sportskapell? Dette får du vite om gjennom en artikkel i Før i tida. Vi nevner og Ninni Aarhus artikkel om «skiløperen på Gjerstadvannet» som det var et navnløst bilde av i Før i tida for 2 år siden.
 

Mer av stoffet skal ikke røpes her. Heftet må kjøpes, og det kan leses fra perm til perm!
 

Komiteen som arbeider med bladet består av Jan Olav Olsen (leder), Gunvor Landsverk, Ragnhild Løvdal, Nils Audun Gryting og Olav Ulltveit-Moe.
 

Første anledning til å lese og kjøpe bladet blir altså på historielagets høstmøte på Fiane skole søndag 21. november kl. 16.00

 

Jan Olav Olsen

Flere saker

Illustrasjon: Depositphotos.com

Nærmere 400 gjersdølinger har fått vaksinedose 3

Marita Strat. Foto: Facebook.

- Hvem er du i omgivelsene dine?

Foto: Ånon Ausland

Den nye løypemaskina er tatt i bruk

Det er på tide å skaffe seg årets julekalender fra Gjerstad Skolekorps.

Støtt Gjerstad Skolekorps - kjøp årets julekalender

Tom Inge Ausland. Arkivbilde

Vil kjøre ut julekasser til vanskeligstilte

Ordfører Inger Løite måtte selv se på klokka etter kveldens rekordraske kommunestyremøte. Skjermdump: Kommunens WebTV

Kommunestyret satte sannsynligvis ny rekord i kveld

Denne unge familien fra Fredrikstad viser stor medmenneskelighet i forbindelse med julen. Foto: Facebook.

Deler julekvelden i Gjerstad med ensomme

Steinar Pedersen holdt foredrag om Brokelandsheia på Vestmarkonferansen. Foto: Privat.

Vestmarkonferansen: Presenterte næringsområdet på Brokelandsheia