En glad mottaker av Gjerstad kommunes vernepris for 2021, her sammen med Kristen Strat fra Gjerstad Historielag, ordfører i Gjerstad, Inger Løite og Nina Holte, banksjef i Østre Agder Sparebank.
En glad mottaker av Gjerstad kommunes vernepris for 2021, her sammen med Kristen Strat fra Gjerstad Historielag, ordfører i Gjerstad, Inger Løite og Nina Holte, banksjef i Østre Agder Sparebank.

Jonny Vindfjell fikk Gjerstad kommunes vernepris for 2021

Ordfører Inger Løite hadde med en full delegasjon på overraskelsesbesøk til vinneren av kommunens vernepris for 2021

image
image
image
image


Prisvinneren ble så glad at han måtte ta en tur
på sin selvbygde gyngehest i maxi-utgave.

 

 

 

 

 

 

 

 

- Dette var en stor og veldig hyggelig overraskelse, sa Jonny Vindfjell da han etter hvert forstod hvorfor ordføreren kom på besøk.

- Dette er for meg både et arbeid og en livsstil. Denne prisen deler jeg med min familie. De har måttet forsake mye for at jeg skal kunne holde på med dette. En ferietur blir som oftest kombinert med utlevering av varer til kunder. Jeg har en sønn som hjelper meg litt i sommer, men han kommer nok ikke til å gå i mine fotspor. Det er mye annet å drive med som er betydelig enklere å tjene penger på enn det jeg holder på med, sier Vindfjell.

Vil satse mer på kursvirksomhet
- Jeg har de siste årene holdt en rekke kurs for folk, og det er noe jeg gjerne vil gjøre mer av fremover. Det er veldig artig å se hvor flittige og engasjerte folk er, og jeg synes det er en viktig oppgave å formidle av kunnskap om dette faget. Spesielt moro er det å holde snekkerkurs for damer, sier han med et glimt i øyet.

Dette sa ordfører Inger Løite i forbindelse med overrekkelsen:

Gjerstad kommune fikk i 2021 inn flere gode forslag til hvem som skulle motta årets pris, et av disse skilte seg klart ut og ble også foreslått fra flere.

I år går prisen fullt fortjent, for første gang i denne prisens historie, til en tradisjonshåndverker. I dag finnes det nasjonalt flere håndverksfag som har blitt oversett i mange tiår, og hvor flere av dem begynner å bli truet. De siste årene har fokuset endret seg, og myndighetene har nå slått fast at det er viktig å videreføre gamle håndverksfag både ut fra næringspolitiske og kulturelle begrunnelser.
 

Du er jo kjent og respektert langt utover Gjerstads grenser for den utrolige kunnskapen du har og for den kvaliteten du leverer på ditt arbeid. Jeg vet at du har utdanning både som treskjærer og lafter i tillegg til å være snekker. Og det er tydeligvis ikke bare trearbeid du er god i.  Du har også vært aktiv i Husflidslaget og gjennom de gått på bunadskurs og sydd deg din egen bunad. Og den fikk du også vist selveste dronning Sonja da vi var på «Kongefest» i Kristiansand for noen år siden. Jeg tror til og med du hadde en prat med dronningen om bunaden din. I mange år drev du din egen drift hjemmefra, men i 2006 kjøpte du ditt eget snekkerverksted her, tidligere Valle Snekkerverksted, som var i drift fra 1946 til 2006.
 

Jeg har sammen med næringssjefen vært på besøk hos deg noen ganger og jeg blir virkelig imponert over det arbeidet dere gjør. Du har også hatt flere ungdommer i læring hos deg. Jeg vet at Miriam Aanonsen i sin tid hadde læretid i treskjærerfaget hos deg, og hun avla svennebrevet våren 2014.
Jeg tenker at hun var heldig som hadde en læremester som deg. Den stolen hun laget til sin svenneprøve bar preg av en opplæring med fokus på detaljer og kvalitet. Vanvittig flott arbeid!

De siste årene vet jeg at du har vært aktiv med å holde kurs for unge på yrkesfag og gjennom kurs i privat regi, ulike steder i både Gjerstad og regionen for øvrig. Du har videre holdt egne snekkerkurs for damer, noe som har fått nasjonal oppmerksomhet i media. Du har videre utført en lang rekke istandsettings- og restaureringsoppdrag i både Gjerstad og regionen, og er som sagt viden kjent for sitt flotte arbeid. Listen med steder du har utført oppdrag er for lang til å nevnes her, men det er en imponerende lang liste. Det er også viktig å påpeke at du samtidig med alt dette har vært dyktig i formidlingen av ditt arbeid gjennom en rekke kurs over mange år og gjennom aktiv bruk av sosiale medier.

Forslagsstilleren skriver blant annet; 

- Jonny har i en årrekke vært helt sentral i de fleste av restaureringsprosjektene i Gjerstad. Med sin store kompetanse og engasjement har han bidratt til at prosjektene har blitt gjennomført på en svært tilfredsstillende måte. Han er opptatt av å ta vare på det gamle samtidig som han bygger nytt på en nennsom og god måte. Han er en allsidig kar som kan mye innenfor snekring, treskjæring og lafting. Han samarbeider også godt med andre håndverkere og gjennom dette skaper gode nettverk innenfor restaureringsfaget. Det er utrolig viktig at de gamle håndverkene tas vare på, og at det er rekruttering til disse yrkene. Her er Jonny en stor motivator! Jonny er ikke bare dyktig håndverker, men også en god formidler gjennom kursvirksomhet (treskjæring, lafting og vindusrestaurering).

Du er en ener!
- Etter vi innførte verneprisen i Gjerstad kommune er nok veldig mange flere blitt bevisst på hvilken verdi dette har, og hvor viktig det er å bevare kulturhistoriske bygninger og steder. For å klare det på en god måte er vi helt avhengig av folk som behersker gamle håndverksfag- og tradisjoner. Der er du en ener, Jonny!  Det er ei stor glede å kunne overrekke Gjerstad kommunes vernepris for 2021 til akkurat deg, sa ordføreren til slutt i sin tale til prisvinneren.

Gratulerer med en velfortjent pris, Jonny!

 

FAKTA OM GJERSTAD KOMMUNES VERNEPRIS
Gjerstad kommunes vernepris ble opprettet i 2018, etter initiativ og et generøst bidrag fra Nancy Ciancio og Torgrim Landsverk, som fikk Aust-Agder fylkeskommunes vernepris samme år for sitt arbeid med restaurering av Husmannsplassen Lia. 
Gjerstad Historielag og Østre Agder Sparebank ble senere med som bidragsytere til prisen. Formålet med verneprisen er å stimulere til vern om de kulturhistoriske og arkitektoniske verdiene i Gjerstad. Prisen tildeles etter følgende kriterier

  • for jevnt og antikvarfaglig godt vedlikehold
  • for omfattende istandsetting av hus eller anlegg
  • for nybygg der tilpasning til antikvariske verdier og kulturlandskapselementer er godt ivaretatt
  • til tradisjonshåndverkere som viderefører utdøende tradisjoner
  • til de som på forbilledlig vis pleier det gamle kulturlandskapet.

Prisen deles kun ut etter begrunnede forslag fra allmenheten og er på 10.000 kroner.

Flere saker

Det var ikke noe å si på innsatsen til barneskolelevene ved Abel skole i dag. Foto: Marit L. Presthagen.

Elevene ved Abel skole løp og løp - for tusenvis av kroner

Et nytt vårmarked i Tvedestrand kan åpne i mai neste år.

No Limit Events planlegger vårmarked i Tvedestrand

Bjønnem Baus var først på målfotoet i kveldens monteløp på Sørlandet. Skjermdump: Norsk Rikstoto.

Trenerseier for Per Vetle på Sørlandet

Fiane Ungdomslag inviterer til barnedisco på Fjelltun. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Velkommen til barnediskotek på Fjelltun - Kiwanis sponser pizza!

Vassendgutane lover full fest i Torbjørnshall 23. oktober.

Godt forhåndssalg til Gjerstad LIVE

Vinmonopolet på Brokelandsheia øker og øker. Illustrasjonsbilde: Depositphotos.com

Vinmonopolet på Brokelandsheia har passert Risør i omsetningstall

Byholt skole.

Har du lyst til å kjøpe en gammel skole eller et gammelt samvirkelag?

Magnus viste fram kjempekreftene sine i spurten om 3.plassen. Skjermdump: TV2

Magnus Sørbø tok en imponerende 3.plass i eliteritt