Morten Presthagen. Arkivbilde
Morten Presthagen. Arkivbilde

Morten Presthagen svarer på kritikken

- Hvis man kan skape jobber, ære Elvis Presley og amerikansk musikk-kultur på samme tid, hvorfor ikke?
//Morten Presthagen

Tilsvar til Ole Wiig sitt leserinnlegg om å «stoppe Graceland» som ble publisert på AAB i dag.

Når man jobber med å skape nye ting, må man være forberedt på at noen vil kritisere. Det er selvsagt helt i orden, og sånn skal det være.

Men jeg må innrømme at jeg fikk hakeslipp av å lese arkitekt Ole Wiig sitt innlegg. Jeg vet ikke hvem denne arkitekten er. Bor han her og kjenner han området? Har han kjennskap til konseptet vårt og eventuelle planer for ytterligere etableringer? Det kan se ut som Wiig kun kjenner til det som har stått omtalt i mediene i forbindelse med støtten fra Innovasjon Norge.  

I 10 år har jeg jobbet for utvikling på Brokelandsheia Øst. Jeg er stolt av etableringen av Rema 1000, som dessuten Snøhetta stod bak arkitekturen på. Jeg er også stolt av å få bygd en stor flott YX-stasjon på området. Denne ble for øvrig den første YX 7eleven-stasjonen da selskapet overtok 90 Shell-stasjoner i 2018.

Dette handler om mye mer enn en kopi av en kopi. Det handler om at jeg brenner for verdiskaping i hjembygda mi Gjerstad, sikre arbeidsplasser og skape mer aktivitet i distriktet vårt. Det handler om en fascinasjon for Elvis og musikkhistorien han var en del av. Hvis man kan skape jobber, ære Elvis Presley og amerikansk musikk-kultur på samme tid, hvorfor ikke? Jeg kunne ønsket meg mer fokus på det helhetlige konseptet enn kaloriinnholdet i peanøttsmør.  

 

Jeg ønsker også å kommentere at Graceland i Memphis ikke er et unikt arkitektonisk verk.  Det finnes tusenvis av denne hustypen i USA. Det er heller det faktum at Elvis bodde der og alt han representerer, som gjør Graceland så spesiell.  

I tilsagnet fra Innovasjon Norge legges det vekt på at «etableringen vil styrke regionen». Det er stikk motsatt av hva arkitekten sier. Han kritiserer ikke bare meg, men alle involverte her fra Innovasjon Norge til Gjerstad kommune. Jeg opplever at Ole Wiig latterliggjør Brokelandsheia ved å si at vi punkterer utvikling i nabobyene våre. Jeg tror derimot at etableringen vil gagne nabobyene våre. Jeg tror på helhetstenking, at det som er bra for eksempel i Kragerø, Risør eller Tvedestrand, er bra for Brokelandsheia også. Ikke er det trivelig å bo der heller, sier han. Hvordan kan han si noe sånt? Har han prøvd? Alle jeg kjenner som bor på Brokelandsheia synes det er helt topp, selv om jeg selv trives godt med å bo i øvrebygda. Folk må selv få velge hvor de vil bo uten at en arkitekt eller andre skal mene noe om det. Det samme gjelder vel hva folk skal spise …

Vi gleder oss til å lage vår egen vri på konseptet, og ikke kopiere det som er i Danmark. Når det kommer til kopiering, kopierer jeg mer enn gjerne de 150 000 besøkende som kopien i Danmark har i året. Jeg kopierer også gjerne de 39 arbeidsplassene. Det handler om å lage et bygg med et spennende innhold som folk får lyst til å besøke. Akkurat som alle andre kafeer, restauranter, museer og butikker i Norge.

Jeg ønsker Ole Wiig en god sommer, og håper han vil komme innom eller slå på tråden hvis han lurer på noe.

Hilsen Morten Presthagen. 

Flere saker

Illustrasjon: Depositphotos.com

Nærmere 400 gjersdølinger har fått vaksinedose 3

Marita Strat. Foto: Facebook.

- Hvem er du i omgivelsene dine?

Foto: Ånon Ausland

Den nye løypemaskina er tatt i bruk

Det er på tide å skaffe seg årets julekalender fra Gjerstad Skolekorps.

Støtt Gjerstad Skolekorps - kjøp årets julekalender

Tom Inge Ausland. Arkivbilde

Vil kjøre ut julekasser til vanskeligstilte

Ordfører Inger Løite måtte selv se på klokka etter kveldens rekordraske kommunestyremøte. Skjermdump: Kommunens WebTV

Kommunestyret satte sannsynligvis ny rekord i kveld

Denne unge familien fra Fredrikstad viser stor medmenneskelighet i forbindelse med julen. Foto: Facebook.

Deler julekvelden i Gjerstad med ensomme

Steinar Pedersen holdt foredrag om Brokelandsheia på Vestmarkonferansen. Foto: Privat.

Vestmarkonferansen: Presenterte næringsområdet på Brokelandsheia