Olav Brokeland er årets kulturprisvinner i Gjerstad. Foto: Privat
Olav Brokeland er årets kulturprisvinner i Gjerstad. Foto: Privat

Olav Brokeland er årets kulturprisvinner!

Olav (Oa) Brokeland ble i forbindelse med kulturkvelden i Torbjørnshall søndag kveld, tildelt Gjerstad kommunes kulturpris for 2021. 

Her er utdrag fra ordfører Inger Løites tale til prisvinneren:

- En skulle jo tro at det i vår lille kommune en gang må gå tomt for kandidater til å få kulturprisen hvert år, men heldigvis så er det visst ikke slik. Hvert eneste år så dukker det opp nye navn på verdige kandidater til denne prisen. Det sier litt hvor mange som gjør en innsats på frivillig basis og er ildsjeler i lokalsamfunnet vårt her i bygda. Det er vi veldig takknemlige for.

Formannskapet har ingen enkel oppgave som skal velge mellom kandidatene, men av alle de gode forslagene så ble vi ganske fort enige om at de var en kandidat som helt klart skilte seg ut fra de andre.

I statuttene for Kulturprisen heter det bl.a.:
Prisen deles ut til enkeltpersoner eller organisasjoner som over tid, på ideelt grunnlag, selv driver/har drevet et aktivt kulturarbeid for befolkningen i kommunen. Formålet med kulturprisen er å stimulere kulturlivet i Gjerstad ved å gi honnør for særlig god innsats innenfor hele det utvidede kulturbegrepet. Prisen er på kr. 10 000,-

 

Årets prisvinner er så til de grader innenfor kategorien «gjort en særlig innsats» Han har brukt utallige timer på frivillige arbeid gjennom mange år, på flere ulike arenaer.

 

Forslagsstillerne trekker fram noen av dem.
I Gjerstad idrettslag har han sittet i styret og gjort en stor jobb, spesielt i orienteringsgruppa. Han har utarbeidet kart, vært kursleder og løpsleder.  Han har også vært sekretær i Aust-Agder orienteringskrets. I Havrefjell turlag har han vært ivrig deltaker på merking av turløyper, noe som er til stor glede for alle oss som bruker dem. Han er selv en sprek og ivrig turgåer.

Gjerstad Historielag har også hatt stor nytte og glede av prisvinnerens engasjement og kunnskap. Han må spesielt nevnes som en svært viktig bidragsyter til lokalhistoriske bøker. Akkurat nå skriver han bok om Brokeland og Gryting. Han har også engasjert seg i å samle inn gamle stedsnavn som er i ferd med å gå i glemmeboka, og får disse registrert for ettertida.
 

Selv om det ikke har med selve kulturprisen å gjøre så må jeg i dag også komme innom hvor verdifull og hvilken drivkraft han har vært for kommunen. Selv om han for flere år siden er pensjonert fra jobben sin så er han en person vi fortsatt henter inn og har stor nytte av når vi skal planlegge for framtida.
 

Han var en viktig person i arbeidet med å utvikle Brokelandsheia. Og det han ikke vet om den historien er ikke verdt å vite.

 

Hvem er så mannen som har bidratt så positivt til utvikling, til folkehelse, til trivsel, til viktig historisk dokumentasjon for ettertida og med mye mer? Mange i bygda kjenner ham, og han blir beskrevet av samtlige som en kjernekar. Prisvinneren er en person det er lett å like, og med sin lune og behagelige framferd kommer han godt ut av det med alle. Han går stille i dørene og har aldri behov for å fremheve seg selv. Han får alltid gehør og respekt, fordi alle forstår hvor mye erfaring og kompetanse han innehar, mer enn de fleste. 

 

Årets prisvinner er en person som ikke liker fokus på seg selv, men i kveld må han tåle denne oppmerksomheten, for det er så veldig fortjent!

 

Jeg vet at jeg har hele salen her med meg når jeg sier at det er med stor glede jeg overrekker kulturprisen 2021 til vår alles kjære «Oa» - Olav Brokeland!
 

Gratulerer med kulturprisen for 2021!

 

Flere saker

Illustrasjon: Depositphotos.com

Nærmere 400 gjersdølinger har fått vaksinedose 3

Marita Strat. Foto: Facebook.

- Hvem er du i omgivelsene dine?

Foto: Ånon Ausland

Den nye løypemaskina er tatt i bruk

Det er på tide å skaffe seg årets julekalender fra Gjerstad Skolekorps.

Støtt Gjerstad Skolekorps - kjøp årets julekalender

Tom Inge Ausland. Arkivbilde

Vil kjøre ut julekasser til vanskeligstilte

Ordfører Inger Løite måtte selv se på klokka etter kveldens rekordraske kommunestyremøte. Skjermdump: Kommunens WebTV

Kommunestyret satte sannsynligvis ny rekord i kveld

Denne unge familien fra Fredrikstad viser stor medmenneskelighet i forbindelse med julen. Foto: Facebook.

Deler julekvelden i Gjerstad med ensomme

Steinar Pedersen holdt foredrag om Brokelandsheia på Vestmarkonferansen. Foto: Privat.

Vestmarkonferansen: Presenterte næringsområdet på Brokelandsheia